10.7.2018 / Gösterim Sayısı : 126

Ihlara Kasabasında Yerel Buğday Çeşitleri Tanıtıldı

#Yerel Buğday Tarla Günü Düzenlendi

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Bülent SAKLAV şunları söyledi.

Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve CIMMYT Türkiye Ofisi koordinasyonunda Enstitülerimiz, Üniversitelerimiz ile birlikte 12 İl, 25 İlçe ve 50 Köyde 91 Çiftçi tarlasında yürütülmekte olan "Günümüzde yetiştirilmekte olan buğday çeşitlerini koruyup buğday üretimini ve İklim Değişikliğine karşı dayanıklılığını geliştirerek gıda güvenliğinin artırılması" adlı proje kapsamında 10 Temmuz 2018 tarihinde Güzelyurt İlçesi Ihlara Beldesinde Mahmut DİNÇ' e ait tarlada "Yerel Buğday Tarla Günü" etkinliği düzenlendi.

Tarla Günü Etkinliğine; Ihlara Belediye Başkanı İsmail YILMAZ, Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunda görevli Akademisyen Prof Dr. Alptekin KARAGÖZ, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Ziraat Yüksek Mühendisi Murat KÜÇÜKÇONGAR, Ziraat Yüksek Mühendisi Enes YAKIŞIR, İl Müdürlüğü KTV Şube Müdürü Mehmet ERCAN, İlçe Müdürleri, İl/İlçe Müdürlükleri ve Sivil Toplum kuruluşlarında çalışan teknik personeller, ilimiz ve İlçelerimizde hububat tarımıyla uğraşan çok sayıda çiftçiler katıldı.

Ihlara Belediye Başkanı İsmail YILMAZ, Yerel Çeşitlerin Belde de çiftçilere tanıtılmasından ve tarla günü etkinliğinden çok memnun olduğunu ifade ederek,  etkinliğe katılan tüm katılımcılara teşekkür etti.

Konu uzmanları tarafından yapılan konuşmalarda ise özetle; Yerel Buğday(Adsız, Akbuğday, çomak, Kırmızı kamçı, Şahman v.b) Çeşitlerinin korunması ve çiftçilere tanıtılmasının Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ya üye Türkiye, İran ve Afganistan tarafından taahhüt edildiği, Türkiye'nin değişik bölgelerinde binlerce yıldır bu buğday hat ve popülasyonunun çiftçiler tarafından yetiştirildiklerini, yetiştirilen bu çeşitlerin daha ziyade bu buğday hat ve popülasyonların kurağa, iklim değişikliğine ve değişik zararlılara karşı kendilerini koruyup günümüze kadar çiftçilerimiz tarafından elden ele kuşaktan kuşağa taşındıklarını, bu buğday hatlarının araştırma enstitülerinde geliştirilen yeni çeşitlerin üretiminde melezleme çalışmalarında bitki ıslahçıları ve genetik uzmanları tarafından kullanıldıklarını, sahada çiftçimizin elinde hali hazırda yetiştirdikleri bu çeşit buğday hat ve popülasyon(materyal) tohumluklarından toplanarak Bakanlığımız Tohum Gen Bankasında saklandıklarını ifade ettiler.

Konuşmalardan sonra, yerel çeşitlerin ekili olduğu buğday parselleri katılımcılar tarafından gezilip incelenerek, bitki ıslahçıları tarafından çiftçilerimize yönelik olarak hangi çeşitlerin daha iyi oldukları ve tohumluk materyali üretilmesi konusunda karşılıklı görüş ve önerilerde bulunuldu.

Tarla Günü Etkinliği, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden getirilen hububat biçerdöveri ile hasat işlemi gerçekleştirildi. Hasattan sonra katılımcılara Ihlara Belediye Başkanlığı tarafından öğle yemeği ikramı edildi.


Bölgesel Yerel Buğday Projesi hakkında ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki linki tıklayınız.

www.yerelbugdayturkiye.org

''