Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Aksaray Ziraat Odası toplantı salonunda “Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Programa Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Aksaray AK Parti İl Başkanı Hamza Aktürk, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioglu, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah TAŞKIN, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet KİLCİ, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Kurum ve Kuruluşlar STK Başkanları ve muhtarlar yer aldı.
Toplantıda ilk olarak Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “2024 yılında üreticilerimizin ürettikleri ürünlerde fiyatlarda ciddi şekilde sıkıntı var. İnşallah bunları göz önünde bulundurarak 2025 yılında üreticilerimizi mutlu edecek şekilde bir fiyat açıklanır diye umut ediyoruz. Yeni destekleme modelini bizler de yeni yeni tanıyoruz ama hoşumuza gitti. İnşallah ileriki günlerde de tam hoşumuza gider, mutlu eder. Çünkü 2024 yılında üreticimiz ciddi sıkıntılar çekti. 2024 yılında iklim koşullarından ve fiyatlardan ötürü sıkıntılar yaşadı. Bu yılda mutlu olmadılar. Şu anda ilimizde çerezlik ayçiçeği de var. Uygun görülürse bu konuda tarım kredi gibi kurumlarımız alım yaparlarsa üreticilerimiz bir nebze de olsa mutlu olurlar diye düşünüyoruz. Yakın zamanda da pancar hasatı sezonu başlayacak. Bu konuda da en azından taban fiyatı ciddi şekilde verilirse üreticilerimiz mutlu olur diye düşünüyorum" dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir ise, Aksaray'ın tarımsal faaliyetlerine değinerek; “Ülkemizin tarımsal üretiminde önemli bir potansiyele sahip olan Aksaray'ımız geniş ovaları ve büyük toprakları ve çiftçilerimizin deneyimi sayesinde tarım alanında büyük başarılara imza atmaktadır. İlimiz arpa, mısır, nohut, patates, fasulye, şeker pancarı ve yonca gibi temel ürünlerde üretim bakımından ilk sıralarda yer almaktadır. Sahip olduğumuz büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız et ve süt üretimi miktarının yanında tarıma dayalı sanayi tesislerinin varlığıyla da hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahiptir. Tüm dünyada etkisini giderek arttıran küresel ısınma, değişen iklim koşulları, doğal afetler ve su kaynaklarının azalması gibi nedenlerden dolayı tarımsal üretim yapmak her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu nedenle üretim yaparken tabiatla yaklaşmak yerine iklim ve topraklarının yetiştirilmesi en akıllıca olur. İlimiz yıllık 340 milimetre yağış ortalaması ile ülkemizin en az yağışa alan bölgelerinden birisidir. Merkez dahil toplam 5 ilçemizde bakanlığımız tarafından su kısmı yerli olarak belirlenmiştir. Buna rağmen yonca, mısır, şeker pancarı, çerezlik ayçiçeği gibi çok tüketen ürünler yorun olarak yetiştirilmektedir" dedi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, “Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" toplantısında konuşma yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, “Önümüzdeki yıl uygulamasını daha yoğun hissedeceğimiz ve belki 20 yıllık bir hazırlığı ardından, ama elbette iklim değişikliği ve jeopolitik yaşanan süreçler, savaşlar bir yana devlet aklının biriktirdikleriyle bugünlere geldik. İnanın çok çalıştık. Bizim amacımız 23 yıl önce nasıl bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak sözünü verdiysek, tarımda ve hayvancılıkta lider ülke Türkiye, sözümüzü gerçekleştireceğiz. Elbette ki bizim sektörümüz bir matematik hesabı ile çalışmaz. Güneşe, suya bağlı. Azlığı dert, çokluğu dert. Rüzgâra bağlı, insana bağlı ve artık son yıllarda bir de işgücü problemimiz var. Ancak biz bu sorunların temellerini kurutabilirsek, bundan sonrakilerin iyi olacağını düşünüyoruz. Üretim planlaması dediğimiz sisteme geçmeden sorunlarımızı çözemeyiz. Bugün burada planlı üretimi anlatacağız. Anlaşana kadar buradayız, anlaşamazsak buradan çıkmayacağım" dedi.
Son olarak, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, tarımın Aksaray için hayati bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Yeni dönemde tarım alanında elimizden gelen her şeyi yapacağız ve üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması için devletimizin ve yerel yönetimlerin iş birliği çok önemli" dedi.