T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Rulo ve Kuru Balya Üretimi Aksaray'ın Büyük Bir Değer Kaynağı

Yayın Tarihi : 21.09.2018

Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent SAKLAV, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Çapan Dede AKBULUT ve Yem Bitkileri Biriminde görevli teknik personeller Yenikent Kasabasında rulo ve kuru balya üreten şirketleri ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu.

İl Müdürümüz Bülent SAKLAV yaptığı açıklamalarda;

"Yem Bitkileri Üretim Merkezi olan Yenikent, Sultanhanı ve Eskil İlçelerimizde özel şirketler tarafından üretilen "Rulo ve Kuru Balya " Aksaray' ın büyük bir değer kaynağıdır.

Son yıllarda klasik kuru balyaya alternatif olarak özellikle özel şirketler tarafından Yenikent Kasabası başta olmak üzere, Sultanhanı ve Eskil İlçelerimizde üretilen ve besleyici değeri kuru balyaya oranla daha fazla olan Rulo Balya Silajı üretimi Aksaray' ın büyük bir değer kaynağı olmaya başladı. Zira özel şirketler tarafından başta yonca, silajlık mısır, fiğ ve diğer kaba yem bitkileri biçimlerinden sonra kısa bir müddet tarla sathında soldurulduktan sonra özel makineler sayesinde stretlenmiş büyük plastik rulo içine sıkıştırılmak suretiyle, hayvancılık yapan üreticilerimizin bütün bir yıl boyu kaba yem ihtiyacını karşılayacak duruma getirilmektedir. Rulo balya silajı sayesinde kaba yem üretme imkanı bulamayan hayvancılık işletmeleri büyük bir kolaylıkla kaba yem ihtiyacını karşılamış olmaktadır. Diğer klasik kuru balya ya oranla besin değeri korunduğu için hayvanlar açısından daha besleyici özelliktedir. Son yıllarda gelişmiş ülkelerdeki trend bu doğrultuda seyretmektedir.

İlimiz gerek gece gündüz sıcaklık farkı ve gerekse de rakım dolayısıyla yem bitkileri üretimine çok elverişli bir konumda bulunmaktadır. Yeraltı/yerüstü su kaynağının yeterli seviyede bulunduğu ve elektrik enerjisi vasıtasıyla kaba yem üreten işletmelerimiz fırsat maliyetinden yararlanmak suretiyle üretim maliyetlerini aşağıya düşürmekte ve kârlı bir üretim yapmaktadırlar. Malum olduğu üzere hayvancılıkla uğraşan işletmelerde  % 70 yem gideri bulunmaktadır. Bakanlığımız uzun yıllardan beri yem bitkisi üretimini teşvik etmekte ve yem bitkileri üreten kişilere destek ödemesi yapmaktadır.

Bakanlığımızca 2018 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu kararı kapsamında Hayvancılık Desteklemeleri için; Yonca üreten kişilere dekara 90 TL Silajlık mısır üreten kişilere dekara 100 TL ve  tek yıllık(A. Fiğ, Macar Fiği vs.) yem bitkileri üreten çiftçilere dekara 60 TL destekleme ödemesinde bulunmaktadır.

İl Müdürlüğümüz teknik personelleri yem bitkisi üreten kişilerin üretim yaptıkları arazileri sahada kontrol ederek onların destekleme almaları için büyük bir gayretle çalışmaktadır.

Rulo balya silajı veya kuru balya ülke içinde ilimizden başka illere ve yurt dışında da körfez ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye pazarlanmaktadır.

İlimiz açısından büyük bir ekonomik girdi oluşturan; başta yem bitkisi üreten çiftçimiz olmak üzere, yem bitkisini tarladan hasat ederek, rulo ve kuru balya yapan şirketler, dağıtımını yapan aracılar ve satış temsilcileri olmak üzere birçok sektör bu işten para kazanmakta ve binlerce insanımıza istihdam sağlamaktadır. Hali hazırda İlimiz kuru ve rulo balyanın fiyatının belirlendiği bir borsa konumundadır. Böylesine büyük bir sektörde emeği geçen; kişi, kurum, kuruluş, oda, birlik ve şirketlere şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum." Dedi.