T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Helvadere Kasabasında Tarla Günü Düzenlendi.

Yayın Tarihi : 3.10.2018

Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent SAKLAV, yaptığı açıklamalarda;

“Helvadere Kasabasında Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi "Tarla Günü ve Sertifika Dağıtım Töreni" düzenlendi.

Tarla Günü Etkinliğine; Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent SAKLAV, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin KOÇAK, Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut AKTÜRK, Helvadere Belediye Başkanı Hasan Hüseyin AKYOL, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Elif ÇALIŞKAN, İlçe Müdürleri, Köy Muhtarları, Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Emrah KARAASLAN, İl/İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve üreticiler katıldı.

Bakanlığımız 2010 yılından bu yana taze sebze ve meyve de ihracaat ve iç tüketimde kalite sorununun yaşanmaması için "Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi çalışması yürütmektedir.

Tarladan sofraya güvenilir gıda, temiz çevre sağlıklı toplum için geliştirilmiş bir entegre mücadele sistemi olan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi yenilenebilir doğal kaynakların korunmasını sağlamak, insanı, çevreyi ve doğal hayatı korumak, tarımsal üretimi ve verimliliği artırmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda kültürel önlemler, fiziksel mücadele, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerini bir bütün olarak içerisine alan Entegre ve Kontrollü Ürün yönetiminde, kimyasal mücadele ise hastalık ve zararlı ekonomik zarar eşiğine gelmeden düşünülmemektedir.

Gönüllülük esasına dayalı proje kapsamında, üretim sezonu başlamadan önce proje personeli tarafından köylerde tanıtım toplantıları ve eğitim yapılarak projeye dâhil olan ve teknik personellerin tavsiyeleri doğrultusunda üretim yapmak isteyen gönüllü üreticilere "mavi bayrak" verilmektedir.

Proje kapsamında, proje koordinatörleri tarafından üretim sezonu boyunca, tarla, bağ ,bahçe ve sera ziyaretleri yapılarak, önder üreticilerin uygulamalı eğitimlerle çevre dostu mücadele tekniklerini öğrenmeleri sağlanmaktadır. Uygulamaların doğrulanması amacıyla ürünler hasat edilmeden önce pestisit(zirai ilaç) analizine tabii tutulmakta ve kalıntı içermeyen ürünler için sertifika ve loğolar verilerek daha iyi koşullarda pazarlanması sağlanmaktadır.

Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi kapsamında İlimizde 2018 yılında 2 çiftçi Alanyurt ve Koçpınar Köylerinde 40 dekar çilek, Merkeze bağlı Helvadere, Koçpınar, Çağlayan ve Armutlu, ilçelerden de Eskil ilçesi Sekerler köyünden, Gülağaç İlçe Merkezi, Güzelyurt ilçesi Uzunkaya ve Alanyurt köyünden toplamda 413 dekar elma, Topakkaya ve Karkın da 2 çiftçi ile 15 dekar üzüm, 1 çiftçi Kargın da 5 dekar domates,1 Çiftçi Kargın da 28 dekar gojiberry(kurt üzümü) bahçelerinde toplamda 500 dekar alanda mavi bayrak asılarak projeye dâhil edildi. Kimyasal  analizlerden geçen 5 ürün örneği kalite bakımından belgelenerek mavi bayrak logosu ile pazara sürüldü." Dedi.

Tarla Günü etkinliği, protokol üyeleri tarafından Sertifika almaya hak kazanmış 14 üreticimize belgeleri verilerek, Mavi Bayrak belgeli üreticimiz Mustafa YILMAZ'  ın bahçesi gezilerek sona erdi.