Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürümüz Bülent SAKLAV, yaptığı açıklamalarda;
"İlimizde Ekim ayının gelmesiyle
birlikte üreticilerimiz tarafından hububat ekimine başlandı.
İlimiz arazileri istatistiklere
göre % 96,40 ile 405.309 Ha olmak üzere tarla arazisi vasfında bulunmaktadır. TUİK
2017 yılı verilerine göre bu tarla arazisi üzerinde öncelikli olarak; 836.495
dekar alanda arpa, 805.991 dekar alanda
buğday, 46.100 dekar alanda çavdar, 68.632 dekar alanda
dane mısır ve 2.042 dekar alanda yulaf yetiştirilmekte olup, buna mukabil 282.383
ton arpa, 264.767 ton buğday, 13.984 ton çavdar, 73.233 ton dane mısır ve 417
ton yulaf üretilmektedir.
İlimizde tarımsal üretim alanının
büyük bir kısmını hububat ekim alanları oluşturmaktadır. İster Sulu tarım alanları olsun,
isterse kuru tarım alanları olsun münavebe uygulanan tarlalarda güzlük hububat
ekimi büyük önem taşımaktadır. Zira buğdaygiller olarak tabir edilen; buğday, arpa,
çavdar, dane mısır, yulaf v.s güz ayında özellikle ekim ayında ekilmeleri ve kışa
girmeden kök sisteminin oluşarak toprak üstü yeşil aksamının teşekkül etmesi
ürün verimi üzerine çok etkili olmaktadır.
Hububat ekimi öncesinde üreticilerimize
özellikle şunları tavsiye etmek istiyorum. Tohum ekimi yapmadan önce toprak
hazırlığını iyi yapmalarını, toprak tavını ve nemini kontrol etmelerini, sertifikalı
tohum kullanmalarını, toprak altı, toprak üstü hastalık ve zararlılarına
karşı koruyucu ilaçlamaları yapmalarını tavsiye ediyorum. Bu vesileyle
2018-2019 Ekim ve üretim sezonunun İlimiz üreticilerine hayırlar getirmesini, ürünlerinin
bol kazançlarının bereketli olmasını diliyorum.” Dedi.