T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

84 Adet Büyükbaş Hayvan İşletmesine ‘’Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası’’ Törenle Verildi

Yayın Tarihi : 13.12.2018

​Ülkemizde ne yazık ki yaygın olarak, köylerde ve  çiftliklerde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda Tüberküloz, Brusella, Mavidil gibi insan sağlığı ve hayvan sağlığı açısından sakıncalı hastalıklar sıklıkla görülmektedir. Bu  hastalıklar halk sağlığı açısından büyük risk teşkil etmektedirler. 2010 yılı itibarı ile Avrupa Birliği ile Tarım ve Orman Bakanlığımız ortak proje başlatarak ülkemizdeki hayvancılığı daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir hale getirmek için hastalıktan Ari İşletme sertifika programına başlanmıştır.

Proje kapsamında, işletmeler 6 ayda bir  tam teşekküllü sağlık taramasından geçirilir, bağımsız laboratuarlar tarafından her hayvandan alınan kanlar analiz edilir, tüm sonuçlar temiz çıktığı taktirde işletme "Hastalıktan Ari İşletme Belgesi" almaya hak kazanır ve işletmedeki her hayvan devlet tarafından maddi olarak desteklenir.

Bu kapsamda hayvanları kayıt altına alınmış, hayvan refahı açısından asgari teknik ve hijyenik şartları taşıyan, işletmesinde karantina ünitesine sahip, süt sağım ünitesi veya soğutma tankı bulunan, işletmeye hayvan giriş-çıkışlarında gerekli izolasyon ve sağlık kurallarını uygulayan, hayvan hareketleri (doğum, ölüm, mecburi kesim vb)  ve sağlık şartları ile ilgili kayıt tutan damızlık süt işletmeleri hastalıktan ari işletmeler için sağlık sertifikası müracaatında bulunabilmektedir. 

Yapılan titiz çalışmalar ile İlimizde 2018 yılında ari işletme statüsü kazanan 84 adet büyükbaş hayvan işletmesine ''hastalıktan ari işletme sertifikası'' İl Müdürümüz Bülent Saklav tarafından kendilerine hizmet binamızda törenle verildi.

 İl Müdürümüz yaptığı açıklamada amacımız "Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası" sayısını arttırıp güvenilir gıda erişimini sağlamak ,Türkiye genelinde 4.sırada yer aldığımız ve güvenilir illerden birtanesi olmak'' Dedi.