T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ANIZ YAKAN GELECEĞİNİ YAKAR

Yayın Tarihi : 6.08.2019


Aksaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda Aksaray Valiliğinin talimatları ile gerçekleştirilen eylem planı çerçevesinde anız yangınlarının zararları, önlenmesi ve anıza zarar verilmeden ekimin nasıl yapılması gerektiği konusunda Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personellerince sunum gerçekleştirildi.

Toplantıda söz alan Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, ''Bilindiği üzere ilimiz tarımsal üretimde ülkemizde ilk 10 il arasında yer almaktadır. Yonca ve şekerpancarı üretiminde 3. kabak çekirdeğinde 4. ayçiçekte 5.  arpa üretiminde 7. patates üretiminde ise 8. sıradayız.

İlimizdeki tarımsal üretim diğer bir kolu ise hububat ekilişidir. İlimizde 2019 yılında hububat ekiliş alanı 1.683.732 dekar olup, bu alanın 709 bin dekarlık kısmında buğday 904 bin dekarlık kısmında arpa 74 bin dekarlık kısmında ise çavdar vb hububat ürünleri yetiştirilmektedir. Birim alandan daha yüksek ürün almak üzere, tarımda makineleşmenin artması ve yeni ekili alanların geliştirilmesi suretiyle tarımsal faaliyetler her geçen gün hızlanmaktadır. Tarımsal gelişmeler ve makineleşme ile birlikte yaygınlaşan anız yakma işleminin yasaklanmasına rağmen bazı yerlerde maalesef sürdürüldüğü görülmektedir.

 

Çiftçilerimiz tarafından bazı yararlar umularak özellikle toprak işlemeyi kolaylaştırma böcek ve diğer zararlıları yok edip bitki hastalıklarını önleme, toprak verimini artırma gerekçeleri ile hasat sonunda tarlada kalan ürün artıklarının, yani anızların yakıldığı bilinmektedir. Oysa toprağın en önemli kısmını bitki artıklarının çürümesi sonucu meydana gelen organik maddeler teşkil etmektedir.

 

Ancak; yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini artırmakta ve yol kenarında yakılan anızlar da karayollarında görüş mesafesini kısaltmakta, kazalara sebep olmaktadır. Yakılan anız ateşi, rüzgârın etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabilmektedir. Anız yakma, komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere zarar vermektedir. Anız Yangınları; ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmakta, yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri de yanmaktadır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemekte ve telafisi mümkün olmayacak zararlar vermektedir.

 

2872 sayılı Çevre Kanununun Ek-1 inci maddesinin (c) bendinde; "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır." denilmekte ve aynı Kanunun 20 nci maddesinin (l) bendi gereğince "anız yakanlara idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılır." hükmü yer almaktadır.

 

Bu bağlamda Sayın Valimizin himayesinde Afad Müdürlüğümüz, Aksaray Belediye Başkanlığımız ve Aksaray Ziraat Odası Başkanlığımızla ortak bir çalışma yapılarak eylem planı hazırlanmış ayrıca afiş ve broşürler yaptırılarak İl Jandarma Komutanlığımız, Kaymakamlıklarımız, İlçe Belediyelerimiz, mahalle muhtarlıklarımız aracıyla bu afiş ve broşürler dağıtılarak anız yakılmaması konusunda vatandaşlarımız ve çiftçilerimiz bilgilendirilmiş olup; Aksi yönde hareket edenler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari yaptırım uygulanacağı bildirilmiştir. Amacımız ekili alanlarımızı anız yangını ve benzeri yangınlardan koruyarak ilimizin tarımsal üretimini, en yüksek seviyede tutmaktır.

 

Ben bu vesile ile bütün tarımsal faaliyetleri himayesinde ve talimatları ile yaptığımız çiftçi dostu sayın valimize ilimizin tarımsal faaliyetlerine her zaman destek veren Sayın Milletvekillerimize, Aksaray Belediye Başkanımıza, İl Başkanlarımıza, diğer tüm Belediye Başkanlarımıza, İl Genel Meclisi Başkanımıza , Afad Müdürlüğümüze, Aksaray Ziraat Odası başkanlığımıza, kurum müdürlerimize, sayın muhtarlarımıza tüm Oda ve STK Başkanlarımıza , basın mensuplarımıza ve değerli çiftçilerimize teşekkür ediyor. ANIZ YAKAN GELECEĞİNİ YAKAR DİYORUM.'' dedi.

Anız konulu bilgilendirme toplantısına Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdi Özdemir ve Teknik Personel, Kurum Müdürleri, STK ve Oda Başkanları, Muhtarlar ve çiftçiler katılım sağladı.